Yoyalodije

Probabilitats del sorteig de vuitens de final de la Champions 2019-20

Us presento el càlcul de probabilitats que he fet respecte als possibles aparellaments de l’eliminatòria de vuitens de final de la UEFA ChampionsLeague de la temporada 2019-20.

Mètode seguit:

  1. Cada primer de grup s’ha d’enfrontar amb un segon de grup. Els primers de grup són PSG, Bayern, Man City, Juventus, Liverpool, Barça, LeipzigiValència. Els segons de grup són R. Madrid, Tottenham, Atalanta, Atlético, Napoli, Dortmund, O. Lyon i Chelsea.
  2. En primer lloc, es calculen totes les possibles permutacions dels equips segons de grup que són 8! = 40.320. Cada permutació és una ordenació dels equips segons de grup que s’aparellarien amb els equips primers de grup en l’ordre PSG, Bayern, Man City, Juventus, Liverpool, Barça, Leipzig i València. És a dir, la permutació (Chelsea, O. Lyon, Atalanta, Tottenham,  Atlético, Napoli, R. Madrid, Dortmund) generaria els aparellaments següents: PSG-Chelsea, Bayern-O. Lyon, Man City-Atalanta, Juventus-Tottenham, Liverpool-Atlético, Barça-Napoli, Leipzig-R. Madrid i València-Dortmund).
  3. S’aplica la restricció que no es poden enfrontar dos equips que hagin format part del mateix grup en la fase prèvia. Per exemple, s’eliminen totes les permutacions que aparellen PSG i R. Madrid. Aquesta restricció s’aplica per als vuit grups.
  4. S’eliminen totes les permutacions que aparellen els equips que juguen en la mateixa lliga. És a dir, s’eliminen les combinacions que inclouen els aparellaments següents: PSG-O. Lyon, Bayerns-Dortmund, Man City-Tottenham, Man City-Chelsea, Juventus-Atalanta, Juventus-Napoli, Liverpool-Tottenham, Liverpool-Chelsea, Barça-R. Madrid, Barça-Atlético, Leipzig-Dortmund, València-R. Madrid i València-Atlético.

Després de fer això queden 2.002 casos possibles. A partir d’aquí ja es poden calcular els percentatges de tots els possibles aparellaments. El resultat final és el següent:

 

Pel que fa al Barça, una visita a Londres (Chelsea o Tottenham) el proper febrer sembla probable. En el cas del Madrid, l’aparellament menys probable és el Leipzig, si les boles fredes i calentes ho respecten.