Yoyalodije

Retransmissió dels Sanfermines

Atenció, batallita!

La setmana passada, tot veient les notícies d’un ‘encierro’ de les festes de Pamplona, vaig recordar una friki experiència relacionada amb els San Fermines que em ve de gust explicar. És de quan l’eclosió màxima dels blogs d’internet i de quan encara no hi havia Facebook ni Twitter.

Abans de res unes línies de contextualització…

Vaig abandonar Can Fanga al voltant de l’any 2000 aproximadament. Al principi em desplaçava regularment en cotxe al meu lloc de treball. Més endavant vaig començar a alternar el cotxe amb el tren fins que vaig abraçar definitivament el transport ferroviari.

Quan em desplaçava en cotxe sortia de casa al voltant de les set del matí -no per la distància i sí per evitar les cues d’entrada a Barcelona- per arribar a les vuit a la feina. A la ràdio del cotxe tenia presintonitzades sis emissores que anava alternant per conèixer l’actualitat des de tot l’espectre polític d’una banda i evitar la publicitat per una altra. Cat Ràdio, RAC1, SER, COPE, RNE i no recordo si ONDA CERO la sisena. De quan en Bassas arrasava a Catalunya i els Gabilondo i Losantros ho feien a nivell estatal.

Doncs bé…

Set de juliol de 2005. San Fermín. Dia feiner. Trànsit intens a Marina/Aragó. La cua no avança. Arribaré tard a la feina. En un dels zàpings de rigor sintonitzo la Ser. Les notícies de les vuit. Hoy por Hoy amb Iñaki Gabilondo i, sense presentació prèvia, connexió amb Ser Pamplona. Encara tinc la pell de gallina. Retransmissió en rigorós directe del ‘encierro’. Desconeixia si era habitual o si era la primera vegada, però jo no era en absolut conscient que es retransmetessin els ‘encierros’. Sé que ara els fan per la tele, però ignoro si també els fan per la ràdio.

Estava convençut que seria una retransmissió explicant a grans trets l’encierro, però em vaig trobar amb la sorpresa que la retransmissió era talment com un partit de futbol de la màxima rivalitat. Minut a minut. Segon a segon. HI havia diversos locutors estratègicament col·locats al llarg del recorregut que s’anaven donant pas successivament en la narració. Una narració tipus Matias Prats senior, però amb una cridòria, un èmfasi i un atropellament de paraules com si dels darrers cinc minuts del Chelsea-Barça de l’iniestazo es tractés. Per mi va ser una absoluta novetat i desconec si es continuen retransmitint o no, doncs no segueixo res relacionat amb toros, vaques, correbous o bous embolats.

Un cop recuperat de la sorpresa, i enganxat com estava a la blogesfera, vaig pensar que podria ser un post interessant fer la transcripció literal d’aital retransmissió. Di i fet. Vaig buscar la gravació a la web de la Ser i vaig iniciar la transcripció de marres. Va ser més pesat del que em pensava. Una feinada de pebrots, vaja.
Transcripció que penjo a continuació tot recordant que convé llegir-ho com si estéssim escoltant la disputa dels darrers minuts de la pròrroga de la final per aconseguir una nova Champions.

Transcripció de la retransmissió del “encierro” (7/7/2005)

Locutor 1
Detonación del cohete… apertura del portal de corrales… primer encierro de los sanfermines 2005. Los bueyes por delante… un toro se queda ligeramente rezagado al resbalar en el adoquinado de salida… los toros ascienden por el primer tramo de Santo Domingo al encuentro con los primeros mozos. Se dobla la primera curva con bueyes por delante… hay dos toros cerrando la manada… la manada muy hermanada… un toro acomete por la izquierda pero recupera la disciplina de sus hermanos… un toro se va colocando en cabeza… un caída de mozos conforme asciende la manada… dos toros por delante por la cuesta de Santo Domingo…

Locutora 2
…ascienden ya en este segundo tramo de la cuesta de Santo Domingo… los dos toros que van en cabeza seguidos de cabestros. Los dos toros urracos bien arropados por los cabestros junto al castaño… toman ya la curva de Mercaderes… de momento con limpieza y sin caídas… esos dos toros por delante y el resto agrupados… avanzan ya hacia la curva de Mercaderes…

Locutor 3
…Son dos toros negros los que van encabezando la carrera, avanzan por el centro limpiamente de momento… ahora caen en la curva de Mercaderes y Estafeta. El uno sobre el otro… uno se queda clavado. El toro negro se queda clavado en la curva de Mercaderes y Estafeta y mientras la manada sobrepasa… les sobrepasa… muchos jóvenes… algunos mozos se han quedado ahí junto a ese toro que sigue clavado… y ya la manada encabezada por un toro negro junto a un cabestro está aproximadamente por la mitad de la Estafeta…

Locutor 4
…La manada de los Domecq viene por la calle de la Estafeta a la altura de la bajada de Javier… enfila el segundo tramo pero hay un toro que viene rezagado porque se ha quedado en la curva de Mercaderes. Por delante, en este tramo, vienen los bueyes por el centro de la calzada, los bueyes, eh…, un toro, dos toros… tres toros, cuatro… cinco, los… cinco toros por delante… parece que el último se haya incorporado a la manada. La manada va muy compacta… los mozos corriendo por el centro de la calzada, sin mayores incidencias, pero se aceleran las carreras porque, en efecto, el toro negro viene suelto y viene apretando. Hermosísima carrera de un mozo que aguanta y aguanta y aguanta metroooos….
Telefònica ? Plaza de toros ? (demanen l’entrada del locutor 5)

Locutor 5
….la manada… los cuatro cabestros en cabeza… un toro negro en solitario… otros tres… cuatro toros… han entrado ya… cinco en la plaza… nos queda tan solo el toro negro, algo rezagado, parece ser…

Locutora 6
…en la zona de telefónica, efectivamente… pasa ahora este toro negro… absolutamente rodeado, pero que no hace por ningún mozo, justo cuando el vallado hace la curva… y ya enfila la cuesta del callejón muy pegado al vallado de la derecha… pero parece que sin problemas se acerca ya a la plaza de toros…

Locutor 7
…se ha caído el toro… se ha caído cerca del callejón en la parte derecha… se levanta hacia la izquierda y enfila el callejón….

Locutor 8
…ahora entra en el callejón… hay cinco toros ya en corrales… el último toro negro entrando en la plaza. Va, parece, directo hacia corrales, no le molesta nadie… tiran de él los dobladores… ahí están Manolo Rubio, también… Fernando Moreno, el toro que se va a ir… directamente a corrales… ahí está entrando. Finalizó el primer encierro de las fiestas de San Fermín 2005!

Locutor a Madrid
Dos minutos y cincuenta y tres segundos…
Ese último toro ha entrado en los corrales con el cuerno derecho roto.

True “batallita” story