Categories
Yoyalodije

Embrutar la samarreta

Els debats sobre la samarreta sempre són presents a Can Culer, sobretot a l’estiu que és quan es presenten i l’activitat futbolera disminueix.

Cadascú té la seva opinió estètica, uns volen franjes d’una manera o d’una altra, però no vaig per aquí, sinó pel tema de publicitat i logotips.

Personalment la samarreta ideal, que a mi m’agradaria portar és totalment neta, amb l’escut, el nom, el dorsal, la senyera i si és necessari la marca que les fabrica, ja sigui Nike, Kappa o la mítica Meyba. Jo no voldria patrocinadors ni Qatar ni Samsung ni Amazon, per posar alguns exemples. No m’agrada l’escut de Campions del Mundial de Clubs ni el logotip del número de Champions que tenim.

Ara deixem la ficció a un costat i passem a la pura realitat. A la temporada 2007-2008 Laporta i la seva junta decideixen incloure UNICEF a la samarreta. Que UNICEF no estigui present a la meva samarreta ideal no vol dir que no m’agradi portar UNICEF a la samarreta, ans el contrari, m’agrada i molt, és motiu d’orgull portar a la samarreta una organització que ajuda als nens pobres de països en vies de desenvolupament, i sempre és millor portar-ho al pit que al cul.

Sóc radicalment contrari a portar Qatar (m’és igual si és Fundation o Airways, són els mateixos) a la samarreta. És conegut que una de les fonts de financiació per l’expansió de l’Estat Islàmic (ISIS) arriba precisament de països com Arabia Saudí, Qatar o Kuwait, això és innegable.

Ens han venut que és imprescindible portar publicitat per competir a primer nivell bla bla bla, bla bla… D’acord, (digeu-me ingenu) però fins aquí ho puc entendre. Però, Qatar? Per què Qatar? Jo no vull portar Qatar pels motius que ja són coneguts i que he explicat anteriorment. A més a més, Qatar Airways actual patrocinador del Futbol Club Barcelona paga 35M€, quan el senyor Josep Maria Bartomeu ens havia promès al voltant de 60M€ en la passada campanya electoral. No m’ho crec que no hi hagin altres opcions superiors econòmicament i moralment. El Manchester United un club, a dia d’avui, molt inferior que el Futbol Club Barcelona cobra més del doble que nosaltres pel patrocini de la seva samarreta i el patrocinador no és Qatar ni Emirates, sinó Chevrolet una empresa automobilística nord-americana. O són molt mal negociants o aquí hi ha quelcom més (d’això l’expert és en segonpal, https://storify.com/segonpal/faus-i-la-samarreta).

Com a culer, em dol portar aquesta tifa a la samrreta. Però, com que aquesta junta ho vol i la majoria dels socis compromisaris -els bonbarsalunistes- ho volen i encantats… He arribat a llegir -prevareu-vos- opinions de suposats socis o seguidors del Barça que diuen: “per fotre a Jordi Cases ja està bé que es renovi Qatar” (@qmolins). No té res a veure la querella de Cases amb Qatar, però vaja. D’altres justifiquen aquest patrocini dient que “altres clubs porten Fly Emirates o Etihad” (@mariobcn71). Doncs, d’això em queixo, vull diferenciar-me d’aquests clubs. Altres intel·ligents diuen coses com aquesta: “Firmar con Qatar también era de juzgado de guardia, estos querían pagar la ficha de Leo vendiendo palomitas y con rifas” (@jomitoca1). Clar tenim dues opcions, o firmar amb Qatar o no firmar amb ningú, molt lògic. La traca final, n’hi ha que encara “fan broma” -si s’en pot dir així- amb el tema dels atemptats: “doncs diuen que Qatar subvenciona ISIS i l’altre dia van atemptar contra una penya madridista a Irak…” (@PasuzuTweet).

No cal afegir res més. Vergonyant. Poc ens passa.