Categories
Yoyalodije

El Beijing Guoan Football Club

Vigila, Pep, que aquests xinesos van com motos, pitjor encara, com cotxes. Resulta que el 北京国安足球俱乐部代表队 (Beijing Guoan Football Club si no heu estudiat als hermanos) no té seccionetes d’esports folklòrics inventats per Samarach sobre patins, com altres, sinó seccions sobre rodes de veritat, el Beijing Guoan SF Team, que va vèncer la temporada inaugural de la Superleague Fórmula amb el pilot Davide Rigon i l’equip Zakspeed. A Xerez el vam veure.

Vigila, Pep, perquè l’equip de futbol, tan simpàtic i chop-suey com sembla, és EL FILIAL DEL REAL MADRID a l’Imperi Celestial, així ens ho van vendre encara que en realitat en una compra menor d’accions del Beijing, i sembla ser que dins d’un consorci de “clubs amics” amb l’Ajax i el Gold Coast australià.

De moment, però, el pantaló que duen ja és blanc,. La samarreta oficial encara és verda però ja blanqueja en el segon uniforme.

Doncs vinga, a per ells, oe! Sort que Messi jugarà segur.

L’origen del club és el Beijing FC, fundat el 1955, que va guanyar 7 edicions de l’antiga lliga amateur xinesa. El 1992 la competició es va professionalitzar i va sorgir el Beijing Guoan actual. La seva vida ha estat convulsa. Primer tenia al darrera el CITIC Guoan, el grup financer més gran del país, i el Comité Esportiu de la Municipalitat de Beijing. De 2003 a 2006 va quedar sota el patrocini de Hyundai i va passar a dir-se Beijing Hyundai Motor FT. L’entrada del R Madrid en l’accionariat ha estat l’últim salt mortal invers.

Són coneguts per guàrdies imperials, i per Yulinjun (御林军), que deu significar julais, per madridistes.

El club de futbol juga a la Superlliga xinesa. Ha guanyat el campionat de l’any 2009, a més de les Copes del 96, 97 i 03. A la Champions asiàtica no s’ha menjat un torrat.

Com no podia ser d’altra manera, el seu gran rival és el Shanghai Shenshua, l’equip de Shanghai, la Barcelona industrial i creativa xinesa.

Juga els partits grossos a l’Estadi dels Treballadors  i les costellades recreativo-numantines al petit Olympic Sports Center. Contra el Barça ho farà al fantàstic Niu d’Ocell, oficialment Estadi Nacional de Beijing, una meravella arquitectònica dels mateixos autors de l’Allianz Arena de Munic, Jacques herzog i Pierre de Meuron. Un bon lloc per a Messi, que jugarà segur.

Al Beijing Guoan juguen 5 estrangers (el servi Matic, els germans australians Griffiths, l’escocès Ross i l’hondureny Peri Martínez). Més pes han tingut els entrenadors estrangers, el bosnià Ljupko Petrovic, el brasiler José Carlos de Oliveira i l’últim, el coreà, Lee Jang-Soo . L’actual és xinès, Hong Yuanshuo.

Aquest Ljupko Petrovic és el que havia estat a l’Espanyol el 1991-92. Amb aquest antecedent no m’estranya que el molt podrit hagi perpetrat un salt del Shanghai Shenshua al Beijing Guoan. De judes n’hi ha a tot arreu.

Vigila, Pep, i no et refïis dels antecedents. El Barça ja es va enfrontar al Beijing Guoan el 5 d’agost del 2007, i el va vèncer per 0-3 amb un gol matiner de G2S, un de falta de Ronaldinho i el tercer de no sé qui coi. Però nunca segundas partes fueron buenas, ara bé, falta saber per a qui.

Messi jugarà segur, això em deixa tranquil.

Per als que vulgueu apostar, que al Yoya hi ha molt de vici, les millors condicions són 1,4 a la victòria del Barça, 4,4 a l’empat, i 8,5 a la victòria del Beijing.

L’anàlisi de Bet-at-home és: “Ens aconsella prudència que es tracti del vigent campió xinès i que els campions del món del Barcelona continuïn de vacances… Tanmateix, m’està sorprenent l’altíssim rendiment dels juvenils als partits de la pretemporada, on han estat fonamentals entrant gols i donant assistències… No oblidem que a la selecció espanyola sub-17 que es va proclamar subcampiona d’Europa la setmana passada hi havia fins a 7 jugadors del filial blaugrana, que, a més, no estaven per al xoc amb el Valerenga i ara sí que hi són. Tota una garantia.”