Yoyalodije

Les fake news

Sobre les anomenades fake news… per molt que insistentment es desmenteixin, sembla evident que sempre acaben deixant en l’imaginari col·lectiu una certa pàtina de versemblança i credibilitat.

Pel que fa a les notícies falses relacionades amb el Barça, els efectes encara serien més devastadors, doncs hi ha molts culers de pedra picada, gens sospitosos de deixar-se ensarronar a les primeres de canvi, que sovint compren, interioritzen i assumeixen -potser de manera inconscient- els efectes perversos d’aquestes notícies.

Un cas paradigmàtic seria el del brasiler Paulinho que, després que la premsa amiga s’encarregués d’anar filtrant la brama de l’espectacular venda/retorn al seu club d’origen per 50 M/€, notícia mutada posteriorment a cessió per un any amb opció de compra ‘obligatòria’ per aquests 50 M/€, notícia que va tornar a mutar miraculosament a cessió per un any només amb opció de compra ‘obligatòria’, sense precisar import, per acabar mutant definitivament a cessió amb opció de compra a seques.

És a dir, una cessió per un any de les de tota la vida i de la qual no se’n saben ni les condicions. Al menys no surten a la web del club. S’intueix que el club xinès es farà càrrec de la fitxa del brasiler, però ni d’això s’ha informat des de can Barça. Per descomptat que a la premsa convencional… res de res de l’assumpte.

Doncs bé, malgrat tot el que ja se sap d’aquesta cessió i que estaríem davant d’una fake news de manual, el cert és que dona la impressió que s’ha instal·lat en l’imaginari culer la idea que el Barça ha venut el crack brasiler per 50 fabulosos minolles de leuros. Ni més ni menys.

Toca’m els ous… Maria Amparo!