Yoyalodije

Investigació a la FIFA: Capítol 3

Un altre gran focus de corrupció generalitzada, concentrada bàsicament al continent americà, és la generada pel Grup Traffic de l’empresari brasiler, J. Hawilla, que just el passat mes de maig va morir a l’edat de 74 anys. Traffic, amb seu al Brasil, va ser durant molts anys el principal grup comercialitzador de drets de màrqueting esportiu. Juntament amb les seves filials Traffic Sports USA i Traffic Sports International va adjudicar-se sistemàticament els drets de la Copa Amèrica i altres competicions organitzades per la CONMEBOL, la CONCACAF, la UNCAF o la CFU..
Traffic es va aliar posteriorment amb altres empreses competidores, com Full Play y Torneos y Competencias, i junts van crear l’empresa DATISA per a seguir monopolitzant el mercat dels drets audiovisuals.

Paral·lelament amb les investigacions del fiscal Michael J. Garcia, altres fiscals de Nova York, amb la col·laboració, entre d’altres, del periodista Jennings, havien descobert més trames de corrupció. La fiscalia va pactar amb alguns d’aquest corruptes a canvi de destapar la resta de corrupció. Això va permetre una primera fase d’acusacions de la fiscalia nord-americana que va culminar amb una espectacular operació a Zuric amb la detenció, el maig de 2015, de nou executius de la FIFA i cinc empresaris. Aquesta operació, també coneguda com a Fifagate va ser possible gràcies als corruptes penedits que van gravar quantitat de converses a tots aquests detinguts. Chuck Blazer, que va morir l’any 2017 a l’edat de 72 anys, va retornar uns dos milions de dòlars i J. Hawilla, que va retornar uns 150 milions de dòlars, repeteixo: 150 milions de dòlars, van ser qui amb les seves nombroses gravacions van facilitar l’operació.

Judici Chuck Blazer
https://s3.amazonaws.com/s3…

Documents de la fiscalia nord-americana:
https://www.justice.gov/opa…
https://assets.documentclou…
https://www.justice.gov/opa…
https://www.justice.gov/opa…

Uns mesos més tard, el desembre de 2015, hi va haver una segona onada d’acusacions per part de la fiscalia nord-americana a diversos oficials FIFA de la CONCACAF i la CONMEBOL. Aquesta segona fase també va ser possible per la col·laboració d’acusats de l’operació anterior que van admetre la seva culpabilitat, van tornar els diners i van destapar a la resta de corruptes. Els principals col·laboradors van ser: Alejandro Burzaco que va tornar 21,6 milions de dòlars, José Margulies que en va retornar 9,2 i Jeffrey Webb que va retornar 6,7 milions.

Documents de la fiscalia nord-americana:
https://www.justice.gov/opa…
https://assets.documentclou…
https://www.justice.gov/opa…